Členovia ASFIN využili na verejnoprospešné účely 92 % nákladov

Členovia Asociácie firemných nadácií a fondov pokračujú v tradícii transparentného zverejňovania finančných údajov. V roku 2023 vykázali príjmy v hodnote viac ako 15,747 miliónov eur.

62 % príjmov tvorili príjmy z podielu zaplatenej dane, ktoré predstavujú nepriamu finančnú podporu zo strany štátu. 38 % tvorili príjmy s filantropickým základom, teda príjmy z finančných a vecných darov od materskej firmy do nadácie alebo nadačného fondu, darov od iných subjektov či darov z verejnej zbierky.

Z celkových nákladov použili nadácie a nadačné fondy na grantové programy až 92 %. Oproti predchádzajúcemu roku tak zvýšili podiel prostriedkov v prospech verejnoprospešných aktivít z 90 na 92 %.

Finančne podporili verejnoprospešné projekty a činnosť mimovládnych organizácií aj iných právnických a fyzických osôb.

Detailnú prezentáciu s dátami za členov ASFIN nájdete na tomto linku.

Členovia Asociácie firemných nadácií a fondov zverejnili aj údaje o použití 2 % dane. V roku 2022 prijali z asignácie podielu zaplatenej dane spolu 9 155 009,67 eur.

Nadácie a nadačné fondy poskytli z prijatej asignácie 1878 grantov a príspevkov na realizáciu rôznych verejnoprospešných aktivít na celom území Slovenska.

Najviac financií poskytli minulý rok firemné nadácie a nadačné fondy združené v ASFIN na podporu vzdelávania a na oblasť životného prostredia. Na treťom mieste boli projekty zamerané na sociálnu pomoc, štvrtú priečku obsadili projekty na podporu a rozvoj športu a podporu a piatu ochrana a podpora zdravia.

Podrobný prehľad o využití 2 % z dane nájdete na tomto linku.